Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Αλλεργίες της Άνοιξης



  Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις αναπτυγμένες χώρες είναι αλλεργικοί. Σ΄ αυτό συντελούν πολλοί παράγοντες. Ο υπ΄ αριθμόν ένα “ένοχος” για εποχικές αλλεργίες είναι η γύρη που “έρχεται” μαζί με την Άνοιξη. Οι περισσότερες αλλεργίες δεν είναι επικίνδυνες, είναι όμως ενοχλητικές, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Μερικές, πάντως, μπορεί, αν δεν προσέξουμε, να προκαλέσουν σοκ κι έτσι να αποβούν μοιραίες. 

                 Οι αλλεργίες δε θεραπεύονται, γιατί η προδιάθεση για αλλεργικές αντιδράσεις στους πάσχοντες παραμένει δια βίου. Μπορούν όμως με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή να ελεγχθούν πλήρως τα συμπτώματα. Άρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πρόληψη. Οι αλλεργικοί δηλαδή στη γύρη θα πρέπει να την αποφεύγουν όσο γίνεται. Καλό είναι λοιπόν να βρίσκεστε όσο μπορείτε κοντά στη θάλασσα, όπου οι συγκεντρώσεις γύρης στον αέρα είναι μηδαμινές! ;)

                Από τα δέντρα, η ελιά έχει την ισχυρότερη αλλεργιογόνο γύρη και ανθοφορεί τον Μάιο. Οπότε καλό είναι όσοι/ες είστε αλλεργικοί/ές να αποφύγετε να είστε κοντά στα δέντρα αυτά την Άνοιξη.
                Εκτός από τη θεραπευτική αγωγή υπάρχουν και κάποιοι εναλλακτικοί τρόποι για να καταπραΰνετε τα συμπτώματα. 

               

Για την αλλεργική ρινίτιδα μπορείτε να κάνετε εισπνοές από διάφορα αιθέρια έλαια, π.χ. ευκάλυπτο ή μέντα, που θα βοηθήσουν να περιοριστούν οι ερεθισμοί της ρινικής κοιλότητας. Μπορείτε ακόμα, σαν πρόληψη, να φτιάξετε κάποιο ρόφημα από βότανα. Υπάρχουν ειδικοί, που αναλόγως την περίπτωση, θα σας προτείνουν τα κατάλληλα φυτά και στη σωστή ποσότητα. Τα ροφήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν επίσης και στην πρόληψη εκζέματος και άσθματος.

                Για τα ερεθισμένα/πρησμένα μάτια μπορείτε να κάνετε κομπρέσες με χαμομήλι, θα σας ανακουφίσει.

               

Όσοι/ες αγαπάτε το μέλι είστε πολύ τυχεροί/ές, γιατί έχει αντιαλλεργική δράση. Οι ειδικοί προτείνουν δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα δύο μήνες πριν την περίοδο της έξαρσης. Μπορείτε ακόμα να μασάτε σαν τσίχλα δύο φορές την ημέρα ένα κομμάτι κηρήθρα (μην την καταπιείτε). Είναι πιο θρεπτική. Καλό είναι να συνεννοηθείτε και με το γιατρό σας για να γνωρίζετε μήπως το μέλι είναι για εσάς ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάστασή σας.

Ξεκινώντας λοιπόν με την πρόληψη και ολοκληρώνοντας με θεραπευτική αγωγή ή εναλλακτικούς τρόπους, εύχομαι να περάσετε υπέροχα τη φετινή Άνοιξη και κυρίως με υγεία!! ;)


TIPS ΠΡΟΛΗΨΗΣ
        Προσπαθείτε να μην κυκλοφορείτε 6-10 το πρωί, γιατί τότε τα επίπεδα γύρης είναι υπερβολικά υψηλά. Αν χρειαστεί να βγείτε, καλύψτε μύτη και στόμα με ένα μαντήλι για να προφυλαχτείτε από τη γύρη.
•        Να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου για να προστατεύετε και τα μάτια σας από τη γύρη.
        Να ανοίγετε όσο το δυνατόν λιγότερο τα παράθυρα στο σπίτι σας.
        Προμηθευτείτε μια καλή συσκευή ιονισμού.
        Κρατάτε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου.
        Προτιμήστε για τις διακοπές σας περιοχές κοντά στη θάλασσα.
        Να κάνετε μπάνιο και να λούζεστε καθημερινά για να μη μένουν πάνω σας υπολείμματα γύρης.
        Προσπαθήστε να μειώσετε στο ελάχιστο δυνατό τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Μην αφήνετε βαριά χαλιά και κουρτίνες και διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου